beoordeling 9,6/10!

CRADLE TO CRADLE

Maak direct een afspraak

Sinds het VPRO-programma Tegenlicht in 2017 aandacht besteedde aan de ontwerpfilosofie Cradle to Cradle, zijn de grondleggers van deze filosofie in Nederland ongekend populair. Het zijn de Duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough. 

Afval = voedsel

Volgens het C2C-principe is afval gelijk aan voedsel. Elke grondstof en elk materiaal, moet volledig hergebruikt kunnen worden zonder dat het zijn waarde verliest. In dat geval is er sprake van ‘upcycling’ en niet van ‘downcycling’ zoals meestal het geval is: een materiaal kan vaak niet twee maal voor dezelfde toepassing worden gebruikt, maar krijgt meestal na recycling een inferieure toepassing. Zo komt het kunststof uit je mobiele telefoon in een volgend leven meestal niet verder dan een parkbankje. 

Biosfeer en technosfeer
Braungart en McDonough onderscheiden twee cycli waarin materialen kunnen circuleren: de biosfeer en de technosfeer. Materialen in de biosfeer zijn biologisch afbreekbaar, dit zijn organische stoffen die composteerbaar zijn. Materialen in de technosfeer kunnen eindeloos hergebruikt worden voor industriële toepassingen. 

 

Afbeeldingsresultaat voor cradle to cradle principle

 

 

 

Interesse?

KBL helpt u de cirkel rond te maken!

Wij staan u graag bij met deskundig advies. Maak een afspraak om de mogelijkheden van circulair inkopen te bespreken!

Bel ons 085-27 35 428 info@kenbschoonmaakcentrum.nl

Maak direct een afspraak

logo footer

KBL Circulair Schoonmaakcentrum
Bijlestaal 7
1721 PT Broek op Langedijk
Noord-Holland

085-27 35 428

info@kenbschoonmaakcentrum.nl

Social enterprise logo

Scroll naar boven