beoordeling 9,6/10!

Criteria EU Ecolabel voor schoonmaakbedrijven bekend

Op 2 mei 2018 zijn door de Europese Commissie de criteria vastgesteld waarmee schoonmaakbedrijven in aanmerking kunnen komen voor het EU Ecolabel. Schoonmaakbedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid kunnen zich hiermee onderscheiden. Het EU Ecolabel is in onze branche voornamelijk bekend van de reinigingsmiddelen, deze komen al langere tijd in aanmerking voor certificering.

Het EU Ecolabel voor schoonmaakbedrijven biedt veeleisende richtlijnen voor schoonmaakbedrijven die diensten leveren aan bedrijven en consumenten. Het keurmerk bestaat uit zeven verplichte en twaalf optionele criteria die limiet stellen aan gebruik van schoonmaakmiddelen, accessoires, water- en energieverbruik, opleidingen van personeel en afvalbeheer. De criteria geven daarnaast ook prioriteit aan ISO type 1 gecertificeerde schoonmaakproducten als EU Ecolabel, Nordic Swan en Blue Angel keurmerk.

EU Ecolabel behalen?

Om als schoonmaakbedrijf in aanmerking te komen voor het EU Ecolabel wordt getoetst op negentien verschillende criteria waarvan er zeven verplicht zijn en twaalf optioneel. Om aan de optionele criteria te voldoen moet er 14 punten behaald worden van de in totaal 43 beschikbare punten. Het is belangrijk om te weten dat een gecertificeerd bedrijf geen diensten mag leveren die niet beschikken over het EU Ecolabel, behalve als er een duidelijk onderscheid is gemaakt tussen de geleverde diensten. Dit kan door deze op te nemen in een subdivisie of separate tak van het bedrijf.

Voor elke lidstaat van de Europese Unie is een partij aangewezen als verantwoordelijke voor de implementatie van het keurmerk. SMK heeft de verantwoordelijkheid gekregen van de Nederlandse overheid. Via hun website en www.europeesecolabel.nl kunnen schoonmaakbedrijven een certificering aanvragen.

Verplichte criteria

Om het EU Ecolabel te behalen moet een schoonmaakbedrijf aan zeven verplichte criteria voldoen. Voldoet men niet aan één van deze eisen? Dan is het ontvangen van een keurmerk uitgesloten. Alle criteria zijn te vinden in een Checklist op de website van de Europese Commissie.

 1. Gebruik van schoonmaakproducten met een lage milieu-impact. Dat wil zeggen dat minstens vijftig procent van alle ingekochte producten moet beschikken over het EU Ecolabel of andere ISO type 1 certificering. Producten die deze certificering niet hebben, moeten veilig zijn in gebruik en beschikken over veiligheidsinformatiebladen.
 2. Geschikte doseermethoden of -materialen. Hierbij moet ook aangetoond worden dat het schoonmaakpersoneel bekend is met de instructies hiervoor.
 3. Gebruik van microvezelproducten. Ten minste vijftig procent van alle doeken en moppen moet van microvezel gemaakt zijn.
 4. Opleiden van personeel. Alle medewerkers moeten worden opgeleid over verschillende onderwerpen. Jaarlijks moet het personeel een training volgen.
 5. Basis voor een milieuvriendelijk management systeem.
 6. Afvalscheiding. De aanvrager moet het afval op de verschillende locaties scheiden.
 7. Informatie over tonen EU Ecolabel. De certificaathouder moet het EU Ecolabel op de juiste manier ‘dragen’.

Optionele criteria

De laatste twaalf criteria van de certificering zijn optioneel. Om de certificering te ontvangen moet het schoonmaakbedrijf minimaal 14 van het maximale aantal van 43 punten behalen.

 1. Hoog gebruik van schoonmaakproducten met een lage milieu-impact – 3 punten.
 2. Hoog gebruik van onverdunde, geconcentreerde schoonmaakmiddelen – 3 punten.
 3. Hoog gebruik van microvezel producten – 3 punten.
 4. Hoog gebruik van schoonmaakmaterialen met een lage milieu-impact – 4 punten.
 5. Stofzuigers met laag energieverbruik – 3 punten.
 6. ISO 14001 certificering of EMAS registratie – 5 punten.
 7. Afvalmanagement op de schoonmaaklocatie – 2 punten.
 8. Kwaliteit van de geleverde diensten – 3 punten.
 9. Zuinige vloot van voertuigen – 5 punten.
 10. Zuinige wasmachines – 4 punten.
 11. Diensten en producten voorzien van het EU Ecolabel – 5 punten.
 12. Gebruiksproducten als zeep en papier en handdrogers zijn milieuvriendelijk en zuinig – 3 punten.

Bron: https://cleantotaal.nl/nieuws/criteria-eu-ecolabel-voor-schoonmaakbedrijven-bekend

Interesse?

KBL helpt u de cirkel rond te maken!

Wij staan u graag bij met deskundig advies. Maak een afspraak om de mogelijkheden van circulair inkopen te bespreken!

Bel ons 085-27 35 428 verkoop@kblcirculair.nl

Maak direct een afspraak

Bestelsysteem / webshop

gekoppeld aan uw administratie

Voor onze klanten hebben we een bestelsysteem die ontwikkeld is om uw administratie zo makkelijk mogelijk te maken. We werken hiervoor samen met Softmaat, specialist in koppelingen met o.a. Exact (online), UNIT4, SAP, Microsoft Dynamics NAV. Daarnaast is er een koppeling met Nocore waardoor de facturen automatisch worden ingelezen en verwerkt.

Bekijk onze producten

Ga naar webshop

Producten ophalen

logo footer

KBL Circulair Schoonmaakcentrum
Bijlestaal 7
1721 PT Broek op Langedijk
Noord-Holland

085-27 35 428

verkoop@kblcirculair.nl

logo KBL

MEDEDELING

Geachte bezoeker van onze websites / Beste klant

I.v.m. het Corona virus en de maatregelen die door de overheid worden genomen zijn heeft KBL ook haar eigen maatregelen genomen.
Omdat schoonmaken van wezenlijk belang blijft, zijn wij gewoon operationeel, echter in een iets andere setting. Wie thuis kan werken, werkt thuis.
Bezoek aan kantoor worden opgeschort en afhaalklanten worden geminimaliseerd

Lees meer...

Social enterprise logo

Scroll naar boven